Знаете, че получавам постоянно най-различни съобщения, писания, тук ми пише едно момче или мъж, не знам: „Искам да ви попитам, бях гледал един филм за един човек, който продава душата си на дявола и той го направи най-богатия. Аз си виках – сега и аз като кажа три пъти „продавам душата си на дявола“ и аз ще стана много богат, но не, нещата станаха лоши и живота ми не върви добре. Искам да знам дали Бог ми е простил този голям грях и даже дори след това като казах, че предавам душата си на дявола вечерта, когато бях легнал силите ми изчезнаха и в ушите ми свиреше някакъв шум като гласове. Искам да попитам какво мога да направя?“
Значи това е писмо, което получавам, съобщение във Фейсбук, както мнозина от вас пишат. Виждате, това е от един нещастен човек, който е бил излъган от дявола да си продаде душата на дявола. Сега, той я е продал направо така да се каже, от някакъв филм се е излъгал. Приятели, искам да ви кажа, че много хора са излъгани от филми, много животи са били провалени от филми, затова внимавайте с филмите, внимавайте с телевизията, внимавайте с интернета. Виждате един филм какво влияние е оказал на това момче, което е застанало и три пъти е казало, че си продава душата на дявола. Сега някои могат да кажат: „Абе той е малко детето, то не разбира“ и т.н. Вижте, дяволът е жесток, при него такова нещо като милост няма, такова нещо като любов няма. Трябва да го знаете това нещо. Един път, когато човек произнесе тези думи дяволът и демоните смятат, че имат пълно право над него и над неговата душа. Ако ще дори човекът да си мисли, че на майтап го е направил, че на игра го е направил и т.н. каквото ще човек да си мисли дяволът е буквоядец, хване ли се за буквата ще те разбие по всички параграфи. Затова, скъпи приятели и млади хора, не се заблуждавайте, виждате човекът мислел, че ще стане богат, а станал още по-мизерен от преди, още първата нощ си изгубил силата и са започнали жестоки промени в живота му и сега иска да получи прощение от Бога, прошка от Бога и той се чуди Бог ще му прости ли, няма ли да му прости. Сега, това объркване, което се получава, ще му прости ли Господ? Вие знаете, че има хула срещу Святия Дух. Трябва да се внимава, Бог е огън пояждащ, не може да си играем игри с Него, на иди ми, дойди ми. Бог е свят. Така че никой да не си прави такива сметки и пазарлъци с Бога. Дявола е крадец, както тук видях, че вече е написано.
Крадецът влиза само за да открадне, да заколи и да погуби.
Каква милост в убиеца? Значи наистина каква милост в него и изобщо как може да си помисли човек, ама човек, който разбира, че крадецът като дойде в живота ти ще ти даде нещо. Както тези, които едно време пред чендж бюрата стояха с пачките пари и казва: „Ще ти обменим, на много хубави пари ще ти ги обменим доларите“ и хората отиват и казват: „Ей там в чендж бюрото или в банката лош курс, той ще ми даде хубав курс“ и той хванал парите и давай, давай, човекът взима парите, хоп вътре две банкноти и другото всичкото листчета.
Как си мислиш ти, че ще отидеш при дявола и при крадците и при мушениците и ще спечелиш нещо? Разбирате ли, скъпи хора? Обещания, може да има, не само милионери, милиардери може да ви направи на думи, обаче това са думи. Както и с лотарията, гледаш, че някой спечелил големите пари, но все някой друг е този, който ги е спечелил големите пари, колкото да има стръв да се вържеш на това нещо. Както и с хазарта, гледаш, че някой може би спечелил, станал богат от хазарта. Кой е тоя дето е станал богат от хазарта? Как се издържат тия изобщо? Огромни истории, това са много пари от много губещи.
Така че, аз искам да ви кажа, скъпи приятели, че трябва всеки да има в предвид тези неща и сега да речем този човек вече вероятно се е обърнал към Бога, той не ми каза колко сериозно се е обърнал към Бога, изобщо обърнал ли се е. Аз вярвам, че ако човек направи едно дълбоко истинско покаяние пред Бога, ама не просто, защото иска да се отърве. Само защото искаш да се отървеш от дявола няма да станат нещата, трябва да има и едно дълбоко, дълбоко разкаяние, покаяние и посвещение на Бога, ако искаш да се отървеш от дявола и трябва да има една дълбока здрава, силна омраза към греха, към това, което си направил и към дявола, който ти е враг. Не случайно Бог ни е дал омраза, но не да мразим хората, а да мразим злото, да мразим греха и да мразим дявола. Така че един път като ти трябва просто да го намразиш това всичкото нещо, от дъното на душата си сто процента, нито половин процент да няма съмнение, ако искате да бъдете свободни от сатана. Някои хора идват на молитви, но не са сигурни искат ли, не искат ли за освобождение. Така не става. Или някои майки си водят децата, които просто не ги интересува. Син някакъв, ти го гледаш по-висок от мен, довели го за молитва, но той човекът не иска нищо, майката го бута, бабата го бута, то така не става. Човек трябва да бъде решен, той трябва да плати цената, той трябва да каже на сто процента, на триста процента, на хиляда процента, на десет хиляди процента искам да съм свободен. Трябва да е твърдо решен. Ама твърдо, не твърдо за момента, а твърдо завинаги. Ако искате нещо сериозно да стане така трябва да се действа.
Също с този човек, той си е продал с три потвърждения душата. Той трябва да направи много сериозно обръщане към Бога, изповед и покаяние, на дело да покаже, че се обръща към Бога и трябва да затвори и да заключи тоя завет, да го разруши тоя завет със сатана чрез завета с Бога, чрез кръвта на Исус. Трябва да има отричане, разрушаване и тези демони, които са влезли в тоя човек, трябва да бъдат изгонени, но то няма да е много лесно. Някой ще каже „с една дума“, ами хайде иди го изгони с една дума да видим какво ще стане с тая работа. На теория всичко става и с половин дума ще стане, на теория даже и без думи ще го направите. Който е теоретик и без думи даже ще ги гони демоните, обаче важното е не теорията, важна е практиката. При положение, че човекът си е продал душата на дявола няма да стане така работата, както си мислят хората с една дума, ще има война.
Човек трябва да си даде сметка, както каза Исус в 14 глава на Лука, когато има война този, който воюва трябва да си даде сметка, че има врагове, които понякога може да са повече от него, дали ще може да застане срещу тези врагове – лукави, хитри, нагли, мразещи с трикове. Не че са им сложни триковете, но просто хората се хващат на въдицата им, разбирате ли те триковете са едни и същи от много години. Тази е разликата, че човечеството има около 6 000 години, демоните имат 6 000 годишен опит с човека, знаят ти слабите места, ние не сме им първите. Който демон идва срещу теб, ти не си му първият, той знае какви слаби места имаме и той ни играе по слабите места. Вижте, в Библията триковете им се повтарят, едни и същи номера се повтарят постоянно, въпроса е, че човекът се поддава на слабостите си. Ако е твърдо решен да не се поддаде на слабостите си, ако твърдо застане на Словото, застане с Бога и отхвърли тия неща, независимо колко слаб се чувства, независимо колко го изкушават, независимо колко го привличат нещата, трябва да ви кажа, че човек ще победи, но трябва твърдо решение. Един път, когато човек е сключил завет с дявола имайте в предвид, че демоните считат, че този човек е тяхна територия, те казват „той е мой, душата му е моя“. Душата е в ада, трябва да излезе от там. Душата на този човек се намира в клетките на смъртта, трябва да излезе от там. Чрез кръвта на Исуса и чрез силата на Святия Дух всичко е възможно, но реалността е, че душата му е там, тя трябва да излезе и това трябва наистина да стане, не на приказки. Трябва наистина да излезе, човекът трябва наистина да бъде възкресен от смъртта, трябва да бъде наистина освободен. Не може да му казваме: „Ти приеми Исус да бъдеш новороден и всичко ти е наред“. Недейте така, човекът е сключил завет с дявола, така няма да станат нещата. На приказки, както казахме всичко е възможно, казваха на български: „Накарай мързеливия на работа да те научи на акъл“, че тези дето не правят нищо могат да ви научат на всичко на приказки. Обаче реалността е съвсем друго нещо, това, което ни интересува е духовната реалност.
Духовното царство е реално, колкото това видимо царство, което имаме, тоя видим свят, толкова е реално, да не кажа, че е по-реално, защото е вечно. Така че там си има също вещественост, духовна вещественост. Като говорим за това, че има духовно тяло, ние го говрим духовно, но то е пак тяло, забележете то е духовно, но е тяло. Духовете са духове, но те са личности. Разбирате ли, ние работим с духовна вещественост. Помазанието на Святия Дух е осезаемо, то е сила Божия, която се проявява в естествения свят.
Така че като ставаше въпрос за този човек, наистина този човек трябва всячески да разруши това нещо, да се изгонят тия демони и да се обърне към Бога и да има в предвид, че не трябва да греши, не трябва да съгрешава. Нямам предвид, че човек е съвършен, никой човек не е съвършен, но не трябва да съгрешава, тоест не трябва да живее такъв човек в грях. Каквито грехове е имал преди това той трябва да ги остави и трябва да живее живот на правда до края на живота си, сключил завет с Бога, защото ако избяга от това и се върне след това хомота ще бъде много по-голям и наказанието ще бъде много по-голямо.
Така с този човек, за който ставаше въпрос, аз може би ще му пратя линк от това поучение, ако го намеря, да всъщност мисля, че ще го намеря. Ще му пратя линк от това, което говорих току що дали Бог може да му прости. Може, всичко е възможно, но не означава, че му е простил, нали? Вижте прошката от Бога не е нещо просто ей така на приказки пак. Когато ние застанем в молитва и искаме прошка от Бога и това искам да го кажа и на хората, които бутат някой към молитвата за спасение, ръчкат роднините си, а кажи, а изповядай. Не, изповедта не върши работа, ако не е изповед на вяра. Не изповед на насилие, а изповед на вяра трябва да бъде. С други думи Бог гледа на сърцето на човека.
Даже и в известен смисъл аз да ви го кажа, по друг начин да го разберем – Бог гледа на сърцето. В Библията има случаи, в които Исус казва „Простиха ти се греховете“, човекът още не е казал молитва. Нали? Исус каза „Голяма е вярата ти, простиха ти се греховете“ без думи да е казал човека. Защо? Защото Бог гледа в сърцето. Обаче за какво са нужни думите? Когато ние се молим трябва да имаме в предвид, че от една страна имаме нашият Ходатай, великият Първосвещеник Исус Христос, Който ходатайства за нас Той ни защитава, Той ни брани, Той ходатайства за нас, но от другата страна имаме обвинителя наречен дявол и сатана. Така че на съда винаги има съдията, Който е Бог Отец, има Го Исус нашия Ходатай, Адвокат, Първосвещеник, Който ни защитава и ни оправдава, от друга страна има обаче има дяволът, който постоянно ни обвинява. И когато ти се молиш на Бога на ум, нали някои казват да се молим на ум да се молим, на ум като се молиш на Бог, аз вярвам, че Той приема нещо, което е в сърцето като вижда, че ти наистина със сърцето си го правиш, обаче дяволът не го приема, той казва: „За мен нищо не се е случило. Този човек се е посветил на мен на глас, а сега ще ми каже, че се посвещава на Бога на ум. Аз не го вярвам, аз не съм чул такова нещо, за мен думите“ и той ще цитира, той знае Словото, ще каже: „Чрез думите си ще спасиш, чрез думите си ще се оправдаеш, чрез думите си ще се осъдиш“, ето ти го и със слово ще се подкрепи. Или ще каже: „Ако човек повярва със сърцето си и изповяда с устата си, тогава ще се спасим“ – Римляни 10 глава. Така че трябва да има изповед на устата. Той казва: „Ти си го казал, Боже, това нещо, Ти си прав, праведен Бог, Ти трябва да си държиш на думите“ и Бог понеже Бог държи на Словото Си, искам да разберете правилно, Бог държи на Словото Си, Той е честен, истинен Бог, Той не може да прескочи Словото и да каже: „Дяволе, ти зъл дявол, ти си лош, ти си лъжец и аз заради това ще му го дам“. Не, не може, Бог си държи на закона, след като е казал Словото така, значи така ще бъде.
Затова ние, когато заставаме в молитва, когато заставаме пред Бога трябва да имаме винаги двете страни в предвид и не само това, затова казва Словото, че:
От устата на двама или трима свидетели всяка работа ще се потвърди.
Затова, братя и сестри, да го кажем по такъв начин, понеже някой казва: „Може ли да се направи водно кръщение във вана?“ Сега, като няма друг начин, като няма река наоколо или ако е примерно, както в Германия беше, не само, че е студено времето, ами то в Германия е такова положението, че ти ако решиш да направиш нещо като нищо ще те арестуват навън. В църква като искаш да отидеш те църквите са толкова комплицирани, то трябва да се разберете, пък да планирате за два три месеца напред, ако изобщо те одобрят, пък то страшна работа. И какво да правим, да не ги кръщаваме хората? Не, ще ги кръстим. Обаче какво казва Словото:
От устата на двама или трима свидетели всяко дело ще се потвърди.
Затова примерно като се прави водно кръщение препоръчвам, виждате, че Филип кръсти скопеца без да има на около, но когато има възможност, както Йоан Кръстител кръщаваше хората, нека да има поне двама или трима свидетели, които да гледат отстрани, защото е добре да има свидетелство и човекът като застане на водно кръщение, той трябва да засвидетелства своята вяра. Аз защо ги питам хората ти вярваш ли, в какво вярваш? Искам на водното кръщение те да си изповядат вярата.
Защото ако изповядаш с устата си, че Исус е Господ и повярваш в сърцето си, че Бог Го е възкресил от мъртвите ще се спасиш.
Това не е просто ритуал. В този момент на водното кръщение Бог наблюдава, дяволът наблюдава, ангелите на сатана наблюдават, ангелите на Бога наблюдават, представители от църквата гледат и свидетелстват, може да има дори невярващи, които да гледат. Всичкото това е свидетелство и всичкото това е важно. Тоест ти заставаш пред хора, пред вярващи и невярващи, ти заставаш пред небето и земята, ти заставаш пред Бога и Неговите ангели, пред сатана и демоните, ти заставаш и изповядваш, както казва Исус:
Който изповяда Мене пред човеците /виждате, че го има/ ще го изповядам и Аз пред Моя небесен Баща и пред Неговите ангели.
В трите евангелия го има това нещо, в едното се казва пред Моя Отец, в другото се казва пред небесните ангели, а в третото се казва пред Моя Отец и пред небесните ангели, така че аз го правя най-пълно, взимам този пасаж.
Така. Може ли да се разруши? Може да се разруши. Но аз искам просто да видите и всеки един да го разбере, че нещата не стават просто така, а трябва да има сериозно отношение вътре в сърцето на човека. Тия, които са били свързани със сатана по някакъв начин, има хора, на които душите им са в момента в царството на мрака, даже ходят на църква.
Скъпи приятели, така че човек трябва да си даде сметка за тези неща. Трябва едно сериозно отношение и обръщане към Бога, както казах има хора, които ходят в църква, но душите им са в ада и демоните имат претенции към тях, защото казват: „От къде накъде тоя пастор в неговата църква ще има хора, които принадлежат на нас?“ Аз искам да ви кажа, че някои пастори си имат проблеми поради това, защото демоните предявяват претенции в духовния свят и ги атакуват. Много е хубаво пастирите да си дават сметка кой от къде е, от кой отбор е, дали е от отбора на Бога или не е от отбора на Бога. Ако не е от отбора на Бога трябва този човек наистина да премине към отбора на Бога, към Божието царство, за да не създава проблеми на църквата и да не създава проблеми на самия пастир. Ако пастирят не разбира от духовно воюване, ако не ги разбира тия неща много е възможно да има проблеми, самият той може да има сериозни здравословни проблеми, може да има проблеми в семейството на пастиря, да се разбие семейството, да има страдания, наказания и т.н. В смисъл какво искам да кажа, просто атаки, ние го наричаме по такъв начин атаки, поради такива хора. Затова трябва да внимаваме с хората, трябва пастирите да изпитват хората, не само да гледаме дай да имам повече хора в църквата. Трябва хората, които идват в църквата да предават живота си на Бога. Трябва църквата да бъде царство на Бога, не разделено царство.
Аз мисля, че този въпрос горе долу се изясни. Не се връзвайте да се хващате на хоро с дявола, защото после да не съжалявате.
Сега, ние не можем да очакваме, че всички хора ще ги разбират тези неща, защото едни са на едно ниво, други са на друго ниво. Тези, които не са стигнали на такова ниво просто трябва да се учат на Божието Слово да разбират Божието Слово. Трябва да се знае, че не всичко се разбира от първия ден, има си етапи.